Historiek

1958

In 1958 start Jozef Decadt, vader van de huidige zaakvoerders Frank en Marc Decadt, op de ouderlijke hoeve een handel in veevoeders. De voeders worden afgehaald aan de haven in Roeselare.

1959

In 1959 neemt Jozef Decadt, samen met zijn echtgenote Lena Dessein, maalderij Blomme, een bestaande maalderij en handel in veevoeders, over te Oostnieuwkerke. Die maalderij, waar granen van de plaatselijke boeren worden gemalen, bestaat uit twee koppels molenstenen en een pletter die wordt aangedreven door een ééncylindermotor. In die tijd wordt alles in zakgoed verhandeld. Er is nog geen personeel en de afzet situeert zich op eigen gemeente en de buurgemeenten. De omzet bedraagt ongeveer 100 ton per jaar.

1968

In 1968 wordt in de Meulebroekenlaan, waar het bedrijf nog steeds gevestigd is, een loods voor opslag van veevoeders gebouwd. De verkoop bestaat voornamelijk uit varkensvoeders en in mindere mate uit rundveevoeders. De varkenshouderij neemt in de streek een grote uitbreiding en is een goed alternatief voor veel kleine landbouwbedrijven.

De omzet in veevoeders gaat dan ook jaarlijks flink omhoog.

1978

Als blijkt dat de volgende generatie interesse heeft om het bedrijf verder te zetten, wordt besloten om zelf veevoeder te produceren. Vanaf 1978 wordt het bedrijf geleidelijk aan overgenomen door de 2 zonen. Marc Decadt werkt vanaf 1978 mee.

1982

Frank Decadt volgt al snel zijn broer en stapt in het bedrijf. In die periode wordt de eerste productietoren gebouwd. Het familiebedrijf wordt versterkt door de echtgenotes Yvette Lefevre en Lieve Wyseur. Ondertussen zijn al 2 personeelsleden in dienst en het team wordt geleidelijk aan uitgebreid.

1997

Er wordt al snel geïnvesteerd om de productiecapaciteit te verhogen. Zo wordt er in 1997 een volledige nieuwe maal- en menglijn gebouwd met veel aandacht voor automatisering en tracering.

2000

De uitbreiding van de Vlaamse veehouderij zorgt voor een mestproductie die niet meer ecologisch verantwoord afgezet kan worden op de grond. De zoektocht naar de juiste technieken voor mestverwerking is een prioriteit. Na veel vallen en opstaan blijkt de biologische stikstofverwijdering in combinatie met compostering van de vaste mestfractie een goede keuze.

Door tijdig in te spelen op de specifieke behoeften van de klant, blijft de omzet stijgen.

Hierdoor volgen investeringen in bulkverlading en een aparte lijn voor gemedicineerde voeders. De medewerkers nemen hun intrek in de nieuwe burelen met ontvangst- en vergaderruimte en zorgen voor een degelijke administratieve ondersteuning.

De laatste jaren is kwaliteitscontrole almaar belangrijker geworden. Daarom investeert Voeders Decadt in een labo waar alle grondstoffen en voeders gecontroleerd worden op hun waarden.

Er wordt nog meer ingezet op het uitvoeren van proeven, zodat Voeders Decadt de klant nog beter van dienst kan zijn op een professionele en klantgerichte manier.

2008

Sinds 2008 is de derde generatie in het bedrijf getreden: Paul Joye, schoonzoon van Marc en Yvette, komt het team versterken. Enkele jaren later volgt Charlotte Decadt haar man. Ook Alexander Naessens, man van Ann-Laure en schoonzoon van Frank en Lieve, stapt in de zaak. Hierdoor is de continuïteit verzekerd om het bedrijf familiaal verder te zetten.

HEDEN

Intussen kan Voeders Decadt in tien jaar tijd zijn omzet te verdubbelen, waardoor grote investeringen noodzakelijk blijken om de sterke groei te kunnen bijbenen op het vlak van capaciteit en kwaliteit. Zo wordt in 2012 werd de maal-menglijn geoptimaliseerd en in 2014 een bijkomende loods gebouwd en wordt de opslagcapaciteit in de fabriek fors uitgebreid. Verder heeft Voeders Decadt door de sterke opkomst van de korrel beslist te blijven innoveren met een nieuwe perslijn met voorverdichting, waardoor nog meer ingespeeld kan worden op de behoeften van de klant. Een verdere uitbreiding van onze opslagcapaciteit, een graanreiniger en nieuwe stortput vervolledigen de reeks. In 2017 worden de investeringen die vijf jaar geduurd hebben, gevierd met een opendeurdag. Voeders Decadt staat klaar voor de toekomst.

Voeders Decadt is op vandaag nog steeds een 100 procent familiaal geleide onderneming, gesteund door een team van onderlegde medewerkers, waar direct contact met de klant centraal staat.

Voeders Decadt NV · Meulebroekenlaan 21, 8840 Oostnieuwkerke
Tel. 051 20 38 66 · Fax 051 22 28 39 · info@decadt.be